Prof. Kollár Éva

"A legfontosabb megtartó erők az ember életében a család, a hittel végzett munka, a zene, a nevetés és mindezek mindig együtt a szeretettel."


A Budapesti Monteverdi Kórus karnagya.

Prof. Kollár Éva a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Karmester-Karvezetés-szak oktatója, 1999-től az egyetem Doktoriskolájának Karvezetés Programvezetője. Korábban 8 éven át (1998-2006-ig) a Karvezetés Tanszékének vezetője volt. 1969-ben ebben az intézményben szerezte diplomáját és 1997-ben itt kapta meg a "habilitált egyetemi tanár" címet. Korábban, 1986-1997-ig az ELTE zenei Tanszékének vezetője volt. 1994-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. 1997-től 2001-ig Széchenyi Professzori Ösztöndíjat kapott. 2004-ben Artisjus-díjat, 2011-ben a Budapesti Monteverdi Kórussal Csokonai Vitéz Mihály Közösségi díjat kapott. Cikk
2015-ben a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Kollár Éva kutatási témái: a kórushangképzés és az előadói stílus összefüggései; a karvezetés tanítás új módszertani elemei a XXI. században; a zene nyelve - a nyelv zenéje. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjaként ez utóbbi témában tartott székfoglaló előadást 2014-ben. Cikk

A Karvezetés Tanszék vezetőjeként számos szakmai eseményt, hangversenyt, konferenciát, karvezetői kurzusokat, hazai és nemzetközi karvezetői versenyeket szervezett. Ezeken, határon túli és külhoni szakemberek is részt vettek. Vendéghallgatókat fogadott számos európai országból (Ausztria, Németország, Románia, Spanyolország, Skócia,Svájc, Szerbia, Szlovákia), és Kínából. Meghívott előadói között nemzetközi rangú professzorok és karvezető művészek voltak. (Czifra János, Eric Ericson, Helmuth Rilling, Frieder Bernius, Pierre Cao, Simon Carrington, Roy Wales, Josep Vila i Casañas, Wilko Brouwers, Max Frey, Robert Crabb).

Kollár Éva a Budapesti Monteverdi Kórus alapítója (1972). Együttesével 45 év óta sok rangos díjat nyert nemzetközi versenyeken. (Nagydíj: Arezzo, Cork, Camerino, Pécs, Prága, Sligo; számos rangos helyezés: Gorizia, Linz, Llangollen, Spittal a.d. Drau, Tours, stb.) Muzsikájukat számos CD-felvétel, rádió- és televízió műsor rögzítette. Európa csaknem minden országában hangversenyezett. Legutóbb 2016-ban Erdélyben turnézott, ahol Márton Áron püspök tiszteletére adot hangversenyeket (Kolozsvár, Csíksomlyó, Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely.) A Budapesti Monteverdi Kórus Professzor Kollár művészei vezetésével a Budapesten-Esztergomban-Vácott rendezett Nemzetközi Monteverdi Fesztivál alapítója és szervezője volt. Számos magyar és külföldi zeneszerző művének ősbemutatója fűződik a kórus nevéhez. (Közel 50 új kórusmű és oratórium. Az ősbemutatók és CD felvételek listája a mellékletben található.)

Kollár Éva négy éven át zenetörténeti tanulmányokat írt a "XIX. századi kórusművek és dalok Magyarországon" témában, a Zenetudományi Intézet megbízásából (1976. A XIX. század magyar kórusirodalma; 1978. A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Egressy, Simonffy, Szentirmay; 1979. A XIX. századi magyar dalirodalom mestere: Dankó Pista; 1980. A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Nyizsnyai, Palotási, Dóczy).

Kollár Éva itthon és külföldön számos előadást tartott a magyar zeneoktatási módszerről és karvezetői kurzusokat vezetett Kanadában, az Edmontoni Egyetemen, valamint Európa országaiban (Ausztria, Belgium, Franciaország, Lengyelország, Nagy-Britannia, Németország, Spanyolország). Más műsorok mellett nyolc előadásból álló sorozatot tartott a Magyar Rádióban "Claudio Monteverdi madrigálkötetei" címmel és számos zenei ismertetést adott közre a Rádió "Kórusainknak ajánljuk" című sorozatában. Két kötetben antológiát szerkesztett a XX. századi magyar kórusművekből "Zengő csudaerdő"(vegyeskari művek) és "Virág és pillangó"(egyneműkari művek) címmel. (Athenaeum 2000 - Rózsavölgyi Kiadó - társszerkesztő. Társszerkesztők: Párkai István, Sapszon Ferenc.) A Magyar Kórusmuzsika Évszázadai címmel CD antológiát jelentetett meg 2003-ban (társszerkesztő Párkai István).

Kollár Éva 2012-ig a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) elnöke volt, azután tiszteletbeli elnök, valamint a Magyar Kodály Társaság (MKT) társelnöke. Az Arbeitsgemeinschaft Europäischer Chorverbände (AGEC) Zenei Bizottságának tagja, és az Europa Cantat kórusszervezet elnökségi tagja volt, jelenleg a nemzetközi szervezet művészeti tanácsadója. Számos kórusverseny zsűrijének tagja itthon és külföldön (Arezzo, Budapest, Cork, Debrecen, Gorizia, Maribor, Marktoberdorf, Mechelen, Nagybánya (Baia Mare), Pozsony (Bratislava), Szentpétervár, Tallinn, Tours, stb.). Két ízben az AGEC-Eurochor karnagya volt Budapesten, műhelyvezetőként működött Marktoberdorfban és Barcelonában, az Europa Cantat Fesztiválon, valamint Vaison-la-Romaine-ben, az „A Coeur Joie” nemzetközi fesztiválon.

Professzor Kollár alapította meg a Kodály zoltán Magyar Kórusversenyt, amelyet háromévenként, már 7 alkalommal rendezett meg a KÓTA. Megalapította a KÓTA díjat, amelyet évente 10 kategóriában ítél meg a KÓTA Művészeti Bizottsága.

Szintén a nevéhez fűződik a Fiatal Karvezetők Nemzetközi Versenyénk megalapítása, amelyet első alkalommal 2001-ben rendeztek meg a Liszt Ferenc Zeneakadémián (együttműködve a KÓTÁ-val, valamint az Europa Cantat és a korábbi AGEC nemzetközi kórusszervezetekkel). Azóta évenként más-más európai városban tartják a népszerű versenyt, amely további két alkalommal Budapestre is visszatért.

Kollár Éva nemzetközi konferenciák, nyári egyetemek és kurzusok előadója. 2014 áprilisában az Europa Cantat, a Liszt Ferenc Zeneakadémia és a KÓTA közös szervezésében megtartott zenei nevelési szimpóziumon tartott angol nyelvű előadást és hangversenyt adott a Budapesti Monteverdi Kórussal.

Tudományos munkák:

A Magyar Zenetudományi Intézet megbízásából:
1976. A XIX. század magyar kórusirodalma
1978. A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Egressy, Simonffy, Szentirmay.
1979. A XIX. századi magyar dalirodalom mestere: Dankó Pista
1980. A XIX. századi magyar dalirodalom mesterei: Nyizsnyai, Palotási, Dóczy.
1982. Eben: Varázsige - tanulmány a Karvezetői Kézikönyv számára (szerk. Párkai I.)


Rádióelőadások:


1975. "Miért igen, miért nem?"
"Kórusainknak ajánljuk" - előadássorozat a Magyar Rádióban:
1981. Marenzio: Leggiadre ninfe
1982. Kodály Zoltán: Árva vagyok
1982. Szőnyi Erzsébet: Három leánykar
1983. Kodály Zoltán: Adventi ének
1985. Antoine de Bertrand: Szemed tüzében égek (Dans le serain...)
1986. Claudio Monteverdi: Égbe kiált a panasz (Sfogava con e stelle...)
          Antoine de Bertrand: Ez a kacagás (Ce ris plus doux...)
1987. Előadássorozat: "Claudio Monteverdi madrigálkötetei" - 8 adásban

Cikkek a KÓTA és az ISME folyóirat számára

Szakbizottsági elnöki tevékenység a Tanárképző Főiskolák zenei tanszékein folyó munkák összehangolására - 1990-től

Módszertani kurzusok:

Az Esztergomi Nyári Egyetem: 1975, 1977, 1978, 1982.
Franciaország: 1977. Grenoble, Lyon, 1978. Párizs, 1980. St. Étienne,
1981. Macon, 1982. Lyon, St. Étienne, Valence, 1989. Grenoble, Rémuzat
Belgium: 1983. Mons, Namur, Charleroi, Ličge
Kanada: 1986. és 1988. Edmontoni Egyetem - Faculté St. Jean
Németország: 1992-ben: Nidderau, Alzenau (Fränkische Musiktage)
Anglia: 1991. Nottingham, 1994. Queenswood
Dél-Tirol: 1998.
Marktoberdorf: 1999.
Graz. 2001.
Würzburg.2001.
Barcelona (E)
Marktoberdorf (D)
Tokyo - Kyoto (J)
Valencia (E)
Würzburg (D)

Tanulmányutak, konferenciák:

1989. Lengyelország, 1990. Nagy-Britannia, 1991. Finnország (ISME kongresszus),
1991. Bécs (AGMÖ Konferencia), 1992. Dánia (Európai Zenei Nevelési Kongresszus)
2014. Nemzetközi Konferencia a Liszt Ferenc Zeneakadémián (Europa Cantat Symposium "Singing on Music Education" - Keynote speech)


Zsűrizések nemzetközi és hazai zenei versenyeken és fesztiválokon: Arezzo (I), Baia Mare (Nagybánya - RO), Bécs (A), Bergen (N), Budapest (H), Cantonigros (E), Debrecen (H), Gorizia (I), Jihlava (CZ), Maasmechelem (B), Marktoberdorf (D), Ohrid (MAC), Pozsony (SR), Préveza és Patras (GR), Spittal an der Drau (A), Stockholm - Uppsala (S), Patras (GR), Pécs (H), Preveza (GR), Stockholm - Uppsala (S), Szováta (RO), Takaruzaka (J), Tallinn (EST), Tours (F).

Módszertani előadások számos magyar városban: az iskolai ének-zene tanítása - módszertani képzés a tanárképző főiskolákon; valamint a kórushangképzés - zenei stílusfejlesztés területén.


lap tetejére

vissza a kezdőlapra